Volg ons via  

Een bijzonder gebouw

De Titus Brandsmakapel ligt op het voorplein van de in 1981 gesloopte Carmelkerk. Precies op deze plek werd de Karmeliet Brandsma in 1942 door de Nazi’s opgepakt, hij overleed in Dachau. Een speciaal in het leven geroepen commissie liet in 1960 ter nagedachtenis aan Titus Brandsma een kapel en pyloon bouwen naar ontwerp van de Nijmeegse architect Dijkema. In het gebouw zijn overgangen en relaties tussen binnen en buiten gestalte geven in drie ruimtelijke eenheden: het domein, de hof en de cel. Dit zijn verwijzingen naar het kamp, de barak en de gevangeniscel van Titus Brandsma in Dachau.

De kapel is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een gedenkwaardige historische gebeurtenis en is inmiddels een zeldzaam voorbeeld van de opvattingen van de sacrale Bossche Schoolarchitectuur in Nijmegen.

In 1998 ging de urn over naar het Titus Brandsma Memorial, de kapel werd buiten gebruik gesteld. In 2003 werd de kapel ten dienste gesteld van Stichting Het Kruispunt Nijmegen. Eind 2005 heeft de gemeente het gebouw definitief overgedragen.

De kapel is een gemeentelijk monument. Klik hier voor de formele tekst in Monumentenregister Gemeente Nijmegen.